29. September 2020

Pressestatement: Grenzkontrollen/Grænsekontrol

MinderheitenNorddeutschlandPressemitteilung

Dänisch:
„Selvom det er glædeligt, at Kommissionen vil gøre mere for at stoppe bl.a. den danske grænsekontrol, så kommer initiativet alt for sent. Ifølge EU-ret kan grænsekontrollen maks. opretholdes i seks måneder, så Danmark har kun kunnet gennemføre den siden 2016, fordi Kommissionen har vendt det blinde øje til indtil nu.

Siden 2016 har Kommissionen hvert halve år givet bl.a. Danmark lov til at forlænge grænsekontrollen, selvom man allerede dengang havde kunnet sætte en stopper for den med samme begrundelse som i dag. Det er for dårligt.

Det er en farce, når både Socialdemokratiet og Venstre efter Kommissionens udspil i dag melder ud, at de fortsat mener, at grænsekontrollen er lovlig og nødvendig, da det jo nu står klart for alle, at den er ingen af delene.

Kommissionen må nu snarest muligt og uafhængigt af migrationspagten sætte en endelig stopper for grænsekontrollen.
Det er en farce, når både Socialdemokratiet og Venstre efter Kommissionens udspil i dag melder ud, at de fortsat mener, at grænsekontrollen er lovlig og nødvendig, da det jo nu står klart for alle, at den er ingen af delene. Der er ikke længere noget stærkt migrationspres ved de danske grænser, så den juridiske begrundelse for grænsekontrollen er simpelthen ikke givet.“

Deutsch:
„Es ist zwar erfreulich, dass die Kommission ankündigt, den Grenzkontrollen an den inneren Grenzen Europas ein Ende zu setzen, aber die Initiative kommt viel zu spät. Die Grenzkontrollen dürfen an sich maximal sechs Monate dauern. Dänemark hat sie also nur seit 2016 durchführen können, weil die Kommission jahrelang zwei Augen zugedrückt hat. Man hätte bereits vor Jahren mit der gleichen Begründung den Grenzkontrollen ein Ende setzen können.

An den dänischen Grenzen herrscht schon länger kein großer Migrationsdruck. Es gibt also schon lange keinen stichhaltigen Grund, wie ihn EU-Recht fordert, der die Aufrechterhaltung von Grenzkontrollen an der deutsch-dänischen Grenze rechtfertigt.

Die Kommission muss jetzt so schnell wie möglich unabhängig vom Migrationspakt die Grenzkontrollen beenden.“